CAP.I Dispoziţii Generale
Art.1 Prezentul Regulament reglementează accesul-ieşirea, circulaţia şi staționarea în cadrul parcării Centrului de Afaceri si Servicii Cluj.
Art.2 Conducerea autovehiculelor se va face cu atenţie sporită, respectându-se semnificaţia panourilor indicatoare, a semnelor de circulaţie şi a marcajelor rutiere, precum şi limita maximă de înălţime: 2,10m.
Art.3 Pentru siguranţă se recomandă:
- Accesul şi circulaţia în parcare cu viteză redusă (max.5 km/h).
- Circulaţia cu farurile aprinse în incinta parcărilor.
- Utilizarea parcărilor exterioare pentru autovehiculele care funcţionează cu instalaţie GPL sau a autovehiculelor cu remorci.
Art.4 Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament poate duce la restricţionarea accesului în parcare.
Art.5 Parcarea autovehiculelor se face doar pe spaţiile amenajate, semnalizate şi marcate în acest scop în aşa fel încât un autovehicul să nu ocupe decât locul de parcare respectiv, fără a împiedica parcarea pe locurile învecinate.
Art.6 Este interzisă staţionarea în parcarea subterană cu motorul pornit.
Art.7 Autovehiculele oprite sau staţionate neregulamentar pe teritoriul parcării subterane, în zone nepermise (exemplu: locuri de parcare destinate persoanelor cu mobilitate redusă sau zona căilor de acces, evacuare, etc.) pot fi supuse blocării roţilor, în scopul conştientizării utilizatorilor referitor la obligativitatea respectării regulilor de acces, parcare, staţionare şi circulaţie.
Art.8 Pot fi parcate în zona desemnată pentru parcare doar autovehiculele utilizate de persoanele care au calitatea de clienţi ai Centrului de Afaceri si Servicii pe durata parcării, cu respectarea prezentului Regulament.
Art.9 Prezentul regulament este afişat vizibil la intrările în parcare, poate fi consultat la Centrul Informaţional sau pe adresa http://www.cascn.ro/ regulament_parcare şi este adus la cunoştinţa chiriaşilor şi a clienţilor.
CAP. II Activităţi prevăzute în regulament:
Art.10 Se blochează roţile vehiculelor care sunt oprite sau staţionate neregulamentar sau ale celor expuse la vânzare. Activitatea de blocare, cu dispozitive speciale, a roţilor vehiculelor oprite sau staţionate neregulamentar se face conform precizărilor prezentului regulament.
Art.11 Constatarea faptului că unele autovehicule sunt oprite, staţionate neregulamentar, inclusiv ale celor expuse spre vânzare pe teritoriul parcării se va efectua cu respectarea prevederilor prezentului regulament, de către agenţii de pază.
Art.12 Agenţii de pază vor fotografia autovehiculele oprite sau parcate neregulamentar pentru a avea proba abaterii de la regulament înaintea blocării roţii cu dispozitiv de blocare. Dupa dispunerea de către agentul de pază a măsurii de blocare, operatorul va fotografia autovehiculul şi după aplicarea dispozitivului de blocare, precum si poziția vehiculului staționat neregulamentar.
Art.13 Dispozitivele pentru blocarea roţilor se montează pe roata stânga faţă, pentru a fi usor observate de către utilizatorul auto şi se vor aplica în aşa fel încât să nu producă defecţiuni tehnice autovehiculului blocat sau să afecteze caroseria acestuia.
Art.14 Dispozitivele de blocare a roţilor trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- să asigure imposibilitatea desfacerii sau deteriorării prin efracţie, să nu producă avarii autovehiculului blocat;
- să fie montate numai pe roata din stânga faţă şi să nu permită demontarea roţii blocate;
- să fie vopsite în culoarea galbenă;
- să fie dotate cu un mecanism care să permită montarea şi demontarea în maxim 5 minute;
Art.15 Pe lângă dispozitivul de blocare se va aduce la cunoştinţa utilizatorilor auto printr-un anunț, care va fi afişat pe parbrizul autoturismului, abaterea comisă privind parcarea neregulamentară şi consecinţele care urmează a fi suportate de către acesta.
Art.16 Agenţii de pază au obligația de a anunţa la secretariat numărul de înmatriculare şi marca autovehiculelor cărora li s-au montat dispozitive de blocare a roţilor, după ce în prealabil acestea au fost fotografiate.
Art.17 Deblocarea roţilor se face după ce în prealabil i-a fost adus la cunoştinţă utilizatorului autovehiculului regulamentul de utilizare al parcării.
Art.18 În cazul în care proprietarul autovehiculului blocat nu se prezintă pentru deblocare, autovehiculul în cauză poate fi ridicat, transportat şi depozitat într-un spaţiu special amenajat iar proprietarul autovehiculului va suporta la ridicare contravaloarea serviciilor de parcare pentru perioada respectivă plus taxa suplimentară de servicii.
Art.19 Protecţia personalului care desfăşoară activităţile de blocare/deblocare a roţilor autovehiculelor se va asigura de către serviciul de protecţie şi pază sau, dacă e cazul de către reprezentanţii altor instituţii abilitate: Jandarmerie, Poliţia locală etc..
Art.20 Parcarea este supravegheată video, camerele video fiind destinate exclusiv supravegherii fluxurilor de circulaţie, iar înregistrările nu sunt disponibile publicului, cu excepția situaţiilor când au loc accidente sau incidente care presupun prezența reprezentanţilor instituţiilor publice abilitate pentru cercetarea şi soluţionarea cazurilor.
Art.21 Administrația nu îşi asumă responsabilitatea pentru integritatea autovehiculelor şi a bunurilor lăsate în acestea.
CAP. III Sancţiuni
Art.22 Constituie abatere de la regulamentul de utilizare a parcării și se sancționează cu amenda in cuantum de 100 Ron, ocuparea abuziva a locurilor de parcare, altele decat cele rezervate prin contractul de inchiriere.
Art.23 Constituie abatere de la regulamentul de utilizare a parcării și se sancționează cu blocarea roților autovehiculului,
- oprirea sau staționarea vehiculului în locurile sau zonele nepermise, căile de acces/evacuare sau parcările destinate persoanelor cu mobilitate redusă fără a avea acest drept, sau expunerea spre vânzare pe teritoriul parcării fără o aprobare prealabilă din partea Administraţiei (Taxa pentru deblocarea roţilor este de 100 RON)
- Staţionarea în incinta Centrului de Afaceri si Servicii Cluj în afara programului a autovehiculelor fără a fi în prealabil anunţată staţionarea şi achitată taxa de 50 RON/24 ORE.
Art.24 Conducerea repetată a autovehiculului cu viteză în parcare se va sancţiona cu restricționarea accesului în parcare a autovehiculului respectiv.
Art.25 Constatarea acestor abateri se face în conformitate cu prezentul regulament şi cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare referitoare la circulația pe drumurile publice.
Art.26 Deteriorarea sau degradarea bunurilor din parcare ca efect al nerespectării prevederilor prezentului regulament se sancţionează conform legislaţiei în vigoare.
Art.26 Deteriorarea usii de access sau a limitatoarelor de inaltime se taxeaza cu suma de 500 lei, la care se adauga TVA.
Art.27 Anexele sunt parte integrantă din prezentul regulament.
ANEXA 1
Model: Avertisment
Prezentul avertisment se afisează după completare pe parbrizul autovehiculelor parcate neregulamentar.
STIMATE POSESOR/POSESOARE AL AUTOTURISMULUI CU NR. DE ÎNMATRICULARE/MARCA
______________________________ __/___________________________ _____
Vă aducem la cunoştinţă faptul că accesul-ieşirea, circulaţia şi staționarea în cadrul parcării se efectuează conform Regulamentului în vigoare afişat vizibil la intrările în parcare şi poate fi consultat la Secretariat sau pe adresa http://www.cascn.ro/ regulament_parcare. Conform acestui Regulament parcarea este destinată staţionării autovehiculelor numai pentru intervalul de timp în care centrul este deschis pentru public. De asemenea, oprirea/staţionarea este permisă numai sub condiţia respectării locurilor special amenajate şi marcate în acest sens.
La momentul actual autovehiculul identificat mai sus a fost depistat ca fiind parcat neregulamentar şi se află în următoarea situaţie:
- OCUPA IN MOD ABUZIV UN LOC DE PARCARE REZERVAT CLIENTILOR CENTRULUI
- ÎNGREUNEAZĂ CIRCULAŢIA ŞI ACCESUL CELORLALTE AUTOVEHICULE SPRE LOCURILE DE PARCARE.
- ÎNGREUNEAZĂ ACCESUL PERSOANELOR IN CENTRU ORI ÎN SPAŢIILE TEHNICE.
- BLOCHEAZĂ CĂILE DE EVACUARE ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ.
- SE AFLĂ PARCAT PE LOCUL DESTINAT PERSOANELOR CU HANDICAP.
- SE AFLĂ STAŢIONAT DUPĂ ÎNCHIDEREA PROGRAMULUI CENTRULUI.
AUTOVEHICULUL MENŢIONAT A FOST ÎNREGISTRAT ÎN BAZA NOASTRĂ DE DATE, IAR PARCAREA ÎN CONDIŢIILE MENŢIONATE MAI SUS NE DETERMINĂ SĂ PROCEDĂM LA BLOCAREA ROŢILOR AUTOVEHICULUI DVS. Pentru deblocarea acestora trebuie să procedaţi la achitarea la SECRETARIAT a “Taxei pentru deblocare” în cuantum de 100 RON.
În situaţia în care autovehiculul utilizat a rămas staţionat în parcare, după orele de program (punctul 5) fără a exista înştiinţarea şi achitarea prealabilă la SECRETARIAT, atunci pe langă “Taxa pentru deblocare” (în cuantum de 100 RON) se va percepe o taxă suplimentară (“Taxă de parcare”) în cuantum de 50 RON pentru fiecare zi de staţionare.
În situaţia în care doriţi să optaţi pentru staţionarea autoturismului în cadrul parcării pentru un interval extins de timp, acest lucru este posibil sub stricta condiţie a anunţării în prealabil a SECRETARIATULUI, şi cu achitarea “Taxei de parcare”, în cuantum de 50 RON/ZI.
Vă mulţumim pentru întelegere!
OBSERVAȚII:__________________ ______________________________ ________________________ ______________________________ ______________________________
______________________________ ______________________________ ________________ ______________________________ __________________
AM LUAT LA CUNOŞTINŢĂ:
Utilizator autovehicul NUME____________________ PRENUME_____________________ SEMNĂTURĂ_____________
Data:______________Ora:_______ ______
AGENT CONSTATATOR___________________ ________